Zo krijg je meer structuur in je kledingkast

Het is een probleem dat bijna iedereen herkent: je weet niet wat je aan wilt, misschien juist doordat je kledingkast uitpuilt van de outfits. Het geheim zit in een kledingkast met de juiste structuur, waarin alleen kleding hangt die je sowieso nog een keer aan gaat trekken. Met deze tips krijg je het voor elkaar, en kom je moeiteloos weer stijlvol en zelfverzekerd voor de dag.

Drie stapels

De basis voor het opruimen van je kledingkast is het maken van drie stapels. Wanneer je je kleding uitzoekt, maak je een stapel van kleding die je sowieso nog gaat dragen, kleding die je tijdelijk ergens anders wilt opbergen (zoals zomer- of juist winterkleding) en kleding die je waarschijnlijk nooit meer aantrekt. De laatste stapel kan je natuurlijk nog opsplitsen. Zo kan je een deel verkopen, kan je een deel weggeven of is het textielafval nog de enige optie.

Regel van één jaar

Als je nog niet helemaal zeker weet of je een kledingstuk weg wilt doen, kan je jezelf afvragen wanneer je het item voor het laatst droeg. Is dat langer dan één jaar geleden? Dan ga je dat kledingstuk waarschijnlijk helemaal niet missen. In dat geval zijn kringlopen vaak een goede optie; die kunnen de kleding vaak goed gebruiken, en dat is natuurlijk een stuk duurzamer dan de bak vol textiel afval. 

Denk in combinaties

Probeer bij elk kledingstuk meteen een outfit voor je te zien. Dat helpt je in het beslissen of een kledingstuk weg kan. En bij je volgende aankoop is het natuurlijk ook een fijn handvat. Heb je bijvoorbeeld al iets waarmee je die ene broek of blouse zou combineren? Zo niet, wordt het kledingstuk waarschijnlijk al snel niet meer gedragen. 

In outfits denken zorgt trouwens ook meteen voor structuur in je kledingkast. Niet een s per se doordat er alleen in hangt wat je écht gaat dragen, maar ook omdat je de mooie combinaties alvast bij elkaar kunt hangen. Zo hou je overzicht, en bespaar je veel tijd. Mis je nog een mooi item? Dan kan je natuurlijk altijd nog even door de collectie van Modstrom of Loïs struinen.

Maximaal driekwart

Overzicht is essentieel, en dat lukt niet wanneer je de kast tot de nok toe hebt gevuld. De gouden regel? Vul maximaal driekwart van je kledingkast. Dat is misschien best moeilijk, maar die 25% loze ruimte zorgt voor veel meer rust. En heel stiekem geeft het je natuurlijk ook de mogelijkheid om nog eens iets nieuws te kopen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *